Siirry sisältöön

15 vuotta brändäämistä, 40 vuotta täyttä elämää

Toimitusjohtajamme Jukka Kekäläinen, joka ulkoisella habituksellaan pitää ikääntymistä pilkkanaan, on saavuttanut kunnioitettavan 40 vuoden rajapyykin. Hieman aiemmin täyteen tuli myös 15 vuotta Ahooy Creativella (ent. Ad Kiivi). Halusimme muistaa Jukkaa hänen merkkipäivänsä kunniaksi. Tämä on siis juuri sellainen synttärijuttu, millä iltapäivälehdet repostelevat keskiaukeamillaan tuon tuosta.

Tämä on tarina pojasta, joka pienenä tykkäsi keppostelusta ja puujalkavitseistä. Aina kiltistä ja hyväntahtoisesta pojasta kasvoi kiltti ja hyväntahtoinen mies. Tämä on tarina miehestä, joka on työkavereilleen reilu.

Kysyttäessä ensimmäisiä muistoja Jukasta on tuotanto-AD Jenni Loimulahden kommentti täyttä kultaa. ”Ensimmäisenä päivänä kun tulin töihin silloiselle Ad Kiiville, näin Jukan kyyhöttämässä sohvan nurkassa mitä epäergonomisimmassa asennossa näppäilemässä sohvapöydällä olevaa tietsikkaa. Hän muistutti lähinnä ihmistä, joka yrittää esittää C-kirjainta. Muistan myös miettineeni, että Jukka näytti jollain tapaa suomalaiselta näyttelijältä, Matti Raninilta.”

Matti Raninista en ole varma, mutta C-kirjainta muistuttavalle performanssille löytyy looginen selitys. Ahooy Creativen perustaja Tatu Ahosen mukaan kirjoittajaksi alun perin tullut Jukka oli nuoressa yrityksessä uusi palanen, jolle ei vielä ollut osoittaa järkevää työpistettä. Jukka joutui tekemään aika pitkään töitä sohvapöydän nurkalla nojatuolista. ”Hyvin se siihen sopeutui, eikä edes valittanut”, nauraa Tatu.

Alkujaan verbaalisesti lahjakas Jukka on siis ollut kirjoittaja, joka taklasi perinteisen työhaastattelun omalla itsevarmalla tyylillään.

”Pelasimme yhden kauden samassa salibandyjoukkueessa. Jukka kysyi jonkin pelireissun jälkeen minulta, miten olin päässyt Ad Kiiville töihin, johon vastasin, että perustamalla sen. Sen jälkeen Jukka kyseli, että mitenkäs hän sinne pääsisi. Aika nopeasti sen jälkeen ukko hyppäsi mukaan Ad Kiivin miehistöön.” Tatu kertoo nykyisen yhtiökumppanin ensiaskeleista yrityksessä.

Jukkaa kehutaan lähes poikkeuksetta rennoksi ja ihmisläheiseksi tyypiksi, joka ottaa kaikki huomioon ja on valmis puolustamaan omiaan. Seniori designerimme Simo Huovinen muistaa, kuinka pääsi harjoitteluaikanaan töihin Jukan kyydillä. ”Jukalla oli silloin vihertävänkukertava Toyota Carina.” Simo muistelee.

Toyota Carinasta muistelot siirtyvät ymmärrettävästi ja täysin saumatta hylkeisiin ja ruotsinlaivan kylpylään, koska kyse on Jukka Kekäläisestä.

”Pikkujoulureissulla Tukholman laivalla kävimme polskimassa laivan kylpylässä. Muistan elävästi, kun Kekkis yhtäkkiä päätti matkia hyljettä ja sätki kaakeleilla hyllyten, kädet tiukasti kiinni vartalossa erikoisia ääniä päästellen – lopulta luiskahtaen altaaseen. Luulen, että tätä kokemusta ei vain pysty kuvailemaan mitenkään paremmin. Olisi pitänyt olla paikalla, että ymmärtäisi. Monesti muistot Jukasta ovat juuri sellaisia. Pieniä hetkiä, joita on vaikea pukea sanoiksi.” Jenni ja Simo sekä luova johtaja ja osakas Ricardo Patino kertovat kuin yhdestä suusta, kun kysytään mieleenpainuvimpia hetkiä liittyen Jukkaan.

Näiden pienien hetkien ansiosta Jukka luo ilmapiirin, jossa on helppo olla oma itsensä. Eikä tämä ole jäänyt huomaamatta yrityksen sisällä.

”Työntekijöiden ja asiakkaiden on erittäin helppo olla ja asioida Jukan kanssa. Jukka on sellainen tiimipelaaja, joka saa kaikki muut pelaamaan hyvin. Siksi hän on kentän tärkein pelaaja ja joukkueen valitsema kapteeni.” kertoo Tatu, johon teknologiajohtaja ja osakas Antti Makkonen jatkaa: ”Jukalla on ylivoimainen kyky luoda yhteishenkeä toimiston väkeen. Kulttuuriministeri.”

Kapteeni ja kulttuuriministeri. Näiden lisäksi Jukkaa on paiskittu lempinimillä enemmän kuin ehkä ketään ikinä. Mahdollisesti juuri tästä syystä Jukka on aikoinaan perustanut Ahooylle lempinimi-excelin. Taulukko kuulostaa pieneltä jutulta, mutta on omiaan parantamaan työyhteisön yhteishenkeä. Jotta saatte ideasta kiinni niin kerron muutaman esimerkin. Gallialaisnimeltään Jukka on Motivatorix, räppinimeltään Kekzibit ja jalkapallonimeltään Didier Kroppa.

Hämmentävän luova ja ajatukseltaan vilkas Jukka on myös Ahooy Creativen moton ”Something is possible” takana. Toinen lentävien lauseiden Hall-of-Fameen nostettu lause on ”En ole ajokunnossa, mutta olen pelikunnossa.”

”Sanonta tuli siitä, kun edellinen ilta oli mennyt pitkäksi ja seuraavana päivänä piti saada kyyti sählyturnaukseen. Tämä kuvaa hyvin myös Jukan sitoutumista tekemisiin. Se tehdään mitä luvataan.” Jenni ja Tatu muistelevat hymyssä suin nuorta Jukkaa.

Jukka on kuin viini, joka paranee vanhetessaan ja kuvailut hänen persoonastaan voisivat löytyä Alkon infolappusista. Persoonaa kehutaan vivahteikkaaksi, nallekarhumaiseksi, hassuksi, valloittavaksi ja leppoisaksi. Eli ei todellakaan mikään kyykkyviini.

Ahooyn työilmapiiri on yhteisöllisesti vahva. Ihmiset nauttivat toistensa seurasta, jutuista ja uskaltavat olla juuri sellaisia kuin ovat. Kanssatyöntekijöitä arvostetaan ja pidetään taitavina. Sitä myös tarvitaan, sillä monet meistä luovista ovat myös jokseenkin herkkiä ja maailman poikkeuksellisen väkevästi kokevia ihmisiä. Jukka on yksi merkittävimmistä syistä Ahooyn hyvään ja suvaitsevaan työilmapiiriin.

Koska Jukka osaa yllättää täytyy tämänkin artikkelin loppua yllätykseen. Seuraavaksi voit lukea asiayhteydestä irroitettuja kommentteja ja henkilökohtaisia muistamisia yhdelle kaikkien aikojen toimitusjohtajista, Jukka Kekäläiselle:

Antti Makkonen:
”Oon luvannut olla kertomatta.”
”Oltiin kaikki erinäköisiä, Jukkakin.”
”Jukka Antero Kekäläinen, oot tärkeä ihminen ja suuri johtaja. Seurassasi on helppo viihtyä ja kunnia tehdä töitä yhdessä. Pysy tuollaisena kun olet.”

Jenni Loimulahti:
”Siitä tietää, että tehdään tosissaan hommia, kun Kekkis riisuu paidan ja tekee hommat wifebeater päällä.”
”Aamuviideltä Kekkis oli Snellun puistossa potkimassa kaverinsa kanssa Kung fu -potkuja ilmaan.”
”Vaikka Jukan työminä saattaa vaikuttaa kovalta tyypiltä, on yksi sydämellisimmistä ihmisistä, joita tunnen. Ei taida olla mitään, mitä Jukka ei osaisi tehdä. Jukka tekee kaiken täysillä ja antautuu hommaan kuin hommaan tositarkoituksella.”

Simo Huovinen:
”Bengalintiikeri eli hyvin harvinainen Suomessa.”
”Minua muistettiin 10 vuotisesta taipaleestani Ahooyllä, vaikka olin ollut talossa 13 vuotta. Muistettiin minua myös sinä vuonna kun 10 vuotta tuli täyteen, mutta Jukka oli sillä hetkellä sairaslomalla.”
”Kiitos Jukka kaikista vuosista, jotka ollaan tunnettu. Viihdytään, viihdytään, rock n roll!”

Ricardo Patino:
“The guy is an ace in everything, a teddy bear at heart and a glorious mad poet.”
“The Mullet atmosphere: business up front, party on the back.”
”Jukka is a wonderful human being and I am privileged to have him as my leader and my friend.”

Tatu Ahonen:
”Tekninen, nopea ja sporttinen tyyppi, vaikka päällepäin sitä ei aina uskoisi.”
”Jukka on sopivan paikan tullen sanonut, että voin lähteä kotiin.”
”En olisi parempaa toimitusjohtajaa tai yhtiökumppania voinut kuvitella ikinä saavani. Tiedän, että maailma saa heittää aikalailla mitä tahansa eteen ja me selvitään siitä yhdessä.”

Juhlakalun sanoin: ”Lapsuus ohi. Hyvä oli. Sit mennään taas!”

 

– Jesse Kettunen, Copywriter

– Minttu Stranius, Designer (kuvituskuva)