Siirry sisältöön

Työharjoittelu Ahooylla: Teoria käytäntöön aidossa työympäristössä

Ensimmäinen työpäivä starttasi mallikkaasti, kun jo valmiiksi pitkälle työmatkalle oli alettu uusimaan tien pinnoitusta. Vähän kuin huonoissa komedioissa olin edellä mainitusta syystä klassisesti myöhässä – ja vieläpä koko yrityksen aamupalaverista. Onneksi uusien työkavereiden laukomat puujalkavitsit onnistuivat keventämään hieman ylivirittynyttä olotilaani.

Olen Kimmo Partanen ja graafisen suunnittelun harjoittelijana Ahooylla. Neljääkymmentä ikävuotta lähestyvänä opiskelijana ja yrittäjänä minulle on kertynyt kokemusta jo useammasta alasta. Lukuisten uravaiheiden jälkeen suunnitellessani yrityksilleni muun muassa verkkosivuja, verkkokauppaa ja visuaalista materiaalia mainoksineen päivineen, huomasin pitäväni erityisen paljon graafisen alan töistä.

Tuumasta siis toimeen ja sisään alan kouluun. Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa Ingmanedun Kulttuurialan ammattiopistossa. Työssäoppimisjakson tultua ajankohtaiseksi ajatuksenani oli, että haluan suorittaa sen mainostoimistossa, jossa voin ympäröidä itseni luovan alan kokeneilla ammattilaisilla.

Minulla oli vahva intuitio siitä, että Ahooy Creative on se paikka minne haluan oppimaan. Näin ollen Ahooy jäi ainoaksi firmaksi, jonne lähetin oman portfolioni. Ja haastattelun mentyä nappiin, pääsin tänne harjoitteluun.

Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana pääsin syventymään graafiseen muotoiluun ja yritysilmeen suunnitteluun, painettujen ja verkkojulkaisujen laatimiseen, visuaalisen viestinnän ilmaisukeinoihin sekä alan ohjelmistoihin, joten käsitys alan töistä minulla oli jo olemassa. Työharjoittelun aluksi sain kuitenkin vielä kattavan perehdytyksen Ahooyn käyttämiin ohjelmistoihin ja tarkkoja ohjeita visuaalisten ilmeiden tuotantoon.

Perehdytyksen jälkeen olen päässyt olemaan monipuolisesti mukana asiakkuuksiin liittyvissä työtehtävissä. Olen päässyt osallistumaan asiakaspalavereihin ja esimerkiksi kuvauspäivään asiakasyrityksen tiloissa. Ja olen tietenkin sukeltanut myös tulevaan leipätyöhöni eli paino- ja verkkojulkaisujen pariin. 

Työkavereilta olen saanut hienosti apuja aina, kun olen niitä tarvinnut. Etenkin painoaineistojen tekemisessä on omat lainalaisuutensa, joten hihasta nykivä harjoittelija on tullut muutamille työkavereille jo hyvinkin tutuksi. Työilmapiiri on onneksi sellainen, että olen voinut rauhallisin mielin opetella omaa työtäni eikä minun ole tarvinnut turhia jännittää.

Harjoitteluni aikana olen päässyt tekemään samankaltaisia työtehtäviä, joita olen toteuttanut opinnoissani erilaisten harjoitusten muodossa. Olen päässyt viemään teoriaa käytäntöön aidossa työympäristössä, josta on minulle eniten hyötyä ajatellen omaa ammatillista kehittymistäni.

Ennen harjoittelua listaamani tavoitteet ovat täyttyneet. Halusin tietää miten isommat kokonaisuudet rakentuvat, miten työtehtävät jaetaan ammattilaisten kesken ja millä tahdilla ihmiset joutuvat työympäristössään olemaan luovia. Ahooylla on mielestäni työskentelykulttuuri, jossa jokainen hoitaa oman ruutunsa ja työkavereilta saa aina tukea, jos sellaista tarvitsee. Rento, mutta tehokas tekemisen meininki tarttuu, ja töissä päivät hujahtavat kuin siivillä.

Työyhteisönä Ahooy on jotakin sellaista, mitä en ole vielä aikaisemmissa työpaikoissani päässyt kokemaan. Omalle työuralleni mahtuu toki useita toimivia työyhteisöjä ja hyviä työkavereita, mutta Ahooyn työkulttuurissa on jotakin hyvällä tavalla erilaista, jota en osaa edes sanoittaa. Hyvä työhenki näkyy työskentelytavoissa, mutta myös yhteisissä taukohetkissä esimerkiksi kahvikupposen äärellä.

Kahvin kulutukseni onkin lisääntynyt dramaattisesti harjoitteluni aikana, ja minulla on työn alla parempien kahvipapujen lobbaaminen Presidentin tilalle, jotta myös kahvi vastaisi Ahooyn tasoa. Harjoittelu itsessään on ollut erittäin hieno kokemus ja työpaikkana minulla on tästä luovasta toimistosta vain positiivista sanottavaa.

– Kimmo Partanen, Junior Designer

– Minttu Stranius, Designer (kuvituskuva)